Wykonanie
Jajka faszerowane na ciepło to jeden z niezbędnych elementów imprez organizowanych przez...moich rodziców. Dla mnie impreza jest nieważna bez
jajek w
majonezie, ale taką ich wersję, czyli
jajka faszerowane na ciepło też baaardzo lubię. Ich przygotowanie może nastręczać pewnych problemów, ale tylko wtedy, gdy do farszu dodamy zbyt dużo
majonezu i wtedy, podczas smażenia
jajek, farsz będzie wypływał na patelnię. Mimo to szczerze polecam takie
jajka - z prostego powodu: są bardzo smaczne. Ot i tyle.
- 5
jajek- łyżka
majonezu-
koperek-
szczypiorek-
sól i
pieprz-
mąka lub
bułka tarta-
masłoJajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie bardzo dokładnie przekrajamy je wzdłuż i wyjmujemy
jajko ze skorupki. Za pomocą maszynki do
mięsa mielimy
jajka, dodajemy posiekany
szczypiorek,
koperek i
majonez (
majonezu nie może być zbyt wiele, aby masa nie była rzadka i
jajka nie rozpadały się przy smażeniu). Mieszamy i dodajemy
sól i
pieprz do smaku.Masą napełniamy skorupki, po czym część
jajek od strony masy panierujemy
mąką lub
bułką tartą. Smażymy je na rozgrzanym
maśle i gotowe! Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego!