ßßß Cookit - przepis na O blogu i o mnie

O blogu i o mnie

nazwa

Wykonanie

Home
O blogu i o mnie
DLACZEGO POWSTAŁ TEN BLOG?
Jestem częstym gościem na różnych stronach i blogach kulinarnych. Zauważyłam, że najczęściej przepisy są dla tych z zasobnym portfelem. Proponuje się wyszukane dania z bardzo egzotycznych i drogich składników. Tymczasem nie każdy może sobie na to pozwolić.
Jak jednak gotować smacznie, a przy tym bardzo oszczędnie?
Myślę, że mam w tej kwestii sporą wiedzę, którą chciałabym się z Wami podzielić. Życie dało mi wiele okazji, aby eksperymentować. Powiem szczerze, że moja fantazja była wystawiana wielokrotnie na ciężkie próby. Dla przykładu w latach osiemdziesiątych, kiedy na półkach królował tylko ocet, każdy produkt był na wagę złota. Z tego co się “zdobyło” należało wyczarować smaczne dania, niczego przy tym nie marnując. Eksperymentowałam również ze składnikami, aby nie jeść codziennie tego samego. Nie ma nic gorszego niż monotonia w kuchni ;).
Po głowie zaczął mi chodzić pomysł na oszczędne gotowanie. Za namową znajomych postanowiłam założyć blog kulinarny. Skorzystałam z ich pomocy i tak właśnie się tutaj znalazłam a Wy wraz ze mną.
ZANIM ZACZNIESZ GOTOWANIE
Zanim zabierzesz się za oszczędne gotowanie musisz nauczyć się robić zakupy. Wychodząc na targ zwracaj uwagę na produkty sezonowe. Są one w tym czasie bardzo dobrej jakości, a przy tym w atrakcyjnej cenie. Poza tym zawsze można “znaleźć” coś dobrego w promocji, czy w przecenie. Może to być dla przykładu obita kapusta, której kilka zwichniętych liści w bigosie nie przeszkadza :).
KILKA UWAG
Nadmienić muszę, że w mojej kuchni nie używam sztucznych polepszaczy smaku np: takich jak glutaminian sodu. Nie będę wymieniać produktów, w których on się znajduje, wystarczy przeczytać składniki. Chce się z Wami podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem.
O MNIE
Jestem matką dwojga już dorosłych dzieci. Rodowitą Ślązaczką. Szczególnie bliski jest mi Śląsk Cieszyński i Ziemia Gliwicka. Region bogaty turystycznie, pomimo, że głównie kojarzy się z szybami wydobywczymi i hałdami, które zaczynają coraz szybciej znikać z horyzontu. Mam nadzieję, że tradycja, gwara i kultura nigdy nie zniknie. Ważnym elementem naszego życia jest też jedzenie. Za propagowanie kuchni jak i gwary śląskiej głęboki ukłon w stronę Pana Remigiusza Rączki.
Jak już wcześniej wspomniałam, życie dało mi wiele okazji na trenowanie oszczędnego gotowania. Mam nadzieję, że choć jeden z moich przepisów będzie dla Was inspiracją.
To moja pierwsza przygoda kulinarna na necie. Proszę o wyrozumiałość.
===========
Zaprzyjaźnieni:
Informacje o nowych artykułach prosto na Twój e-mail
Po składnikach
buraki cebula cukier cynamon czosnek jabłka jajka jajko kapusta kiszona koperek korzeń pietruszki liść laurowy lubczyk majeranek majonez marchewka margaryna masło miód mleko mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana natka pietruszki ocet jabłkowy olej papryka papryka czerwona papryka czerwona słodka pieczarki pieprz pieprz biały pieprz czarny pieprz czarny mielony pietruszka pomidory proszek do pieczenia przecier pomidorowy seler ser żółty sól tymianek ziele angielskie ziemniaki śmietana
Bez kategorii (1)
ciasta (17)
ciastka i ciasteczka (19)
dania główne (53)
desery (9)
dodatki (8)
mięsne (29)
o blogu (1)
pasty (5)
przetwory (2)
przystawki (26)
ryby i owoce morza (9)
sałatki i dodatki (27)
sosy (8)
surówki (12)
wegetariańskie (66)
zapiekanki (3)
zupy (20)
Archiwa
Luty 2016 (4)
Styczeń 2016 (20)
Grudzień 2015 (9)
Listopad 2015 (10)
Październik 2015 (19)
Wrzesień 2015 (7)
Sierpień 2015 (8)
Lipiec 2015 (9)
Czerwiec 2015 (13)
Maj 2015 (11)
Kwiecień 2015 (9)
Marzec 2015 (14)
Luty 2015 (14)
Styczeń 2015 (19)
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/o-blogu