Wykonanie
Pyszne, delikatne placuszki
serowo-
jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych
owoców.Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą
truskawki,
maliny czy
jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe
jabłka.Odrobina jagodowej
konfitury nadaje całości smacznego , kolorowego akcentu.
Składniki: /8 szt/100 g
ricotty1
jajko2 łyżki
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
otrąb pszennych /lub owsianych/1 mały
jogurt naturalny½ łyżeczki mieszanki:
cynamonu,
kurkumy i
imbiruszczypta
soliolej do smażeniaWykonanie:-
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka.-Wlać /na dno/niewielką ilość
wody i dusić
owoce na niewielkim ogniu do miękkości.-Rondelek przykryć pokrywką i od czasu do czasu poruszać by
jabłka nie przywierały do dna.W razie potrzeby dodać odrobinę
wody.
Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/.-Składniki ciasta starannie wymieszać w misce.-Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ .-Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor.-Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć
jabłkami.-Wierzch posypać
cynamonem i udekorować
konfiturą .Można podawać na ciepło i na zimno.