ßßß Cookit - przepis na Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami

Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne placuszki serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych owoców.
Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka.
Odrobina jagodowej konfitury nadaje całości smacznego , kolorowego akcentu.
Składniki: /8 szt/
100 g ricotty
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/
1 mały jogurt naturalny
½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
-Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka.
-Wlać /na dno/niewielką ilość wody i dusić owoce na niewielkim ogniu do miękkości.
-Rondelek przykryć pokrywką i od czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/.
-Składniki ciasta starannie wymieszać w misce.
-Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ .
-Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami.
-Wierzch posypać cynamonem i udekorować konfiturą .
Można podawać na ciepło i na zimno.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/placuszki-serowo-jogurtowe-z-jabkami.html