ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

nazwa

Wykonanie

Przez bardzo długi czas nie mogłam przekonać się do smaku imbiru. W końcu wpadłam na pomysł upieczenia ciasteczek z jego dodatkiem, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka są kruche, chrupiące i intensywnie imbirowe. Wspaniale smakują popijane mlekiem.
Składniki na 16 sztuk:
szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
1/3 szklanki ksylitolu/ cukru
jajko
1/3 szklanki oleju
czubata łyżeczka imbiru
pół łyżeczki cynamonu
proszek do pieczenia
szczypta soli
Olej, ksylitol i jajko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia, sól i ponownie miksujemy, do połączenia składników.
Ciasto warto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, formujemy nieduże kuleczki, lekko spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec ciasteczka imbirowe, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu,
imbir ma właściwości rozgrzewające, poprawia naszą odporność, a w dodatku jest naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-imbirowe-bardzo-dugo-nie.html