Brr zimno, prawda?Z powodu nadejścia listopada, deszczu i zimna chciałabym rozpocząć nowy cykl na blogu.Wellness food. Czyli zdrowe, dobre, rozgrzewające dania na jesień i brak czasu. Takie dla których chce się wracać do domu. A przy tym lekkie i pełnowartościowe. Takie jedzenie jest tak samo potrzebne jak ciepły sweter i kubek czerwonej herbaty z waniliowym aromatem.Zaczynamy od ciasta marchewkowego z solidną porcją cynamonu, imbiru i orzechów włoskich.Całkiem bez cukru, za to z prawdziwym miodem.Z pełnoziarnistej orkiszowej mąki, prawie bez tłuszczu.A na górę frosting z ricotty z wanilią.Wszystkie składniki są dokładnie zbilansowane, zdrowe i pełnowartościowe.Składniki:4 duże marchewki2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej2 ekologiczne jajka100 g jogurtu naturalnego3 łyżki oleju2 łyżki mioduok 2 cm świeżo startego imbiruszczypta soli, kurkumyduużo cynamonu30 g orzechów włoskichPrzygotowanie:1. Orzechy prażymy na patelni.2. Ścieramy marchewki3. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy orzechy.4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * przez około 45 minutFrosting:200 g świeżej ricottychlust aromatu waniliowegołyżeczka cukru waniliowego<3