ßßß Cookit - przepis na Struffoli

Struffoli

nazwa

Wykonanie

Malutkie ,chrupiace kuleczki zanurzone w miodzie , posypane
kolorową cukierkowa posypką.
Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany również
pod nazwą cicerchiata, pigniocata.
Ciasto smażone kojarzy mi się najczęściej z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że struffoli dzisiaj będą gościły w mojej kuchni.
Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany w mniej tradycyjny sposób / w papierowych foremkach /doskonale prezentuje się wśród karnawałowych słodkości.
Składniki
250 g mąki
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła)
1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu /
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
100-150 g miodu
1 łyżka cukru
sok z 1/2 pomarańczy
oraz olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypka
Wykonanie:
-W ymieszać jajka z cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową.
-Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli.
-Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką na ok.30 minut.
-Następnie podzielić je na kilka części.
-Stolnicę podsypać odrobiną mąki.
-Każdy kawałek ciasta zrolować w cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić na
małe kawałki /szerokośc paznokcia/.
-W głębokim rondelku rozgrzać olej.
-Smażyć partiami kuleczki ciasta do chwili, aż będą ładnie przyrumienione.
/w czasie pieczenia olej się pieni/.
-Upieczone, chrupiące kulki przełożyć na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć.
-Miód przelać do rondelka, wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem, podgrzać.
-Do gorącego ,miodowego syropu przesypać usmażone struffoli i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na półmisek formując kopczyk lub okrągłą „ciambellę” i udekorować posypką.
-Kuleczki można przełożyć do papierowych foremek /papilotek/ ,
posypać kolorowymi cukierkami i ozdobić karmelem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/02/struffoli.html