Wykonanie
Malutkie ,chrupiace kuleczki zanurzone w miodzie , posypanekolorową cukierkowa posypką.Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany równieżpod nazwą cicerchiata, pigniocata.Ciasto smażone kojarzy mi się najczęściej z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że struffoli dzisiaj będą gościły w mojej kuchni.Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany w mniej tradycyjny sposób / w papierowych foremkach /doskonale prezentuje się wśród karnawałowych słodkości.
Składniki
250 g
mąki2
jajka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
oleju (lub 1,5 łyżki
masła)1-2 łyżki
marsala /lub
brandy,
rumu /szczypta
solistarta skórka z 1
pomarańczy100-150 g
miodu1 łyżka
cukrusok z 1/2
pomarańczyoraz
olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypkaWykonanie:-W ymieszać
jajka z
cukrem, dodać startą
skórkę pomarańczową.-
Mąkę przesiać do miski, dodać
jajka, łyżkę
marsala ,
olej i szczyptę
soli.-Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką na ok.30 minut.-Następnie podzielić je na kilka części.-Stolnicę podsypać odrobiną
mąki.-Każdy kawałek ciasta zrolować w cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić namałe kawałki /szerokośc paznokcia/.-W głębokim rondelku rozgrzać
olej.-Smażyć partiami kuleczki ciasta do chwili, aż będą ładnie przyrumienione./w czasie pieczenia
olej się pieni/.-Upieczone, chrupiące kulki przełożyć na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć.-
Miód przelać do rondelka, wymieszać z
sokiem pomarańczowym i
cukrem, podgrzać.-Do gorącego ,
miodowego syropu przesypać usmażone struffoli i dokładnie wymieszać.Przełożyć na półmisek formując kopczyk lub okrągłą „ciambellę” i udekorować posypką.-Kuleczki można przełożyć do papierowych foremek /papilotek/ ,posypać kolorowymi
cukierkami i ozdobić karmelem.