ßßß Cookit - przepis na Malinowy strudel

Malinowy strudel

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajka 3 sztuk
masło 250 gramów
cukier 0,75 szklanek
sól według uznania
maliny 500 gramów
mleko 0,5 szklanek
skórka z pomarańczy - otarta 0,5 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
mąka kukurydziana 0,5 łyżek deserowych
olej 1 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Do przesianej maki wsypać 6 łyżek cukru, szczyptę soli i 2 jajka. Wymieszać i wyrobić ciasto. 5 łyżek masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować olejem i pozostawić na 60 minut. W kąpieli wodnej ubić jajko z 2 łyżkami cukru i mąka kukurydzianą, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką, dodać szczyptę soli, ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu. Oczyszczone, osuszone maliny posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Resztę masła stopić i lekko ostudzić. Ciasto rozwałkować, uformować trójkąt i ułożyć na blasze posypanej mąką. posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i rozłożyć owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki. Strudel posmarować resztą masła i piec 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem lodów.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9203/Malinowy-strudel