Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajka 3 sztuk
masło 250 gramów
cukier 0,75 szklanek
sól według uznania
maliny 500 gramów
mleko 0,5 szklanekskórka z
pomarańczy - otarta 0,5 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
mąka kukurydziana 0,5 łyżek deserowych
olej 1 łyżek stołowych
cukier puder według uznaniaWykonanie:Do przesianej
maki wsypać 6 łyżek
cukru, szczyptę
soli i 2
jajka. Wymieszać i wyrobić ciasto. 5 łyżek
masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować
olejem i pozostawić na 60 minut. W kąpieli
wodnej ubić
jajko z 2 łyżkami
cukru i
mąka kukurydzianą, dodać łyżeczkę
skórki pomarańczowej i powoli wlewać
mleko, mieszając drewniana łyżką, dodać szczyptę
soli, ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu. Oczyszczone, osuszone
maliny posypać resztą
cukru i pozostałą
skórką pomarańczową. Resztę
masła stopić i lekko ostudzić. Ciasto rozwałkować, uformować trójkąt i ułożyć na blasze posypanej
mąką. posmarować roztopionym
masłem, rozsmarować krem i rozłożyć
owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki. Strudel posmarować resztą
masła i piec 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać
cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem
lodów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: