ßßß Cookit - przepis na Naleśnikowy przekładaniec

Naleśnikowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
węgierki 1 kilogramów
cukier 500 gramów
żelfix 2:1 1 1 1 sztuk
mąka 100 gramów
jajka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
mleko według uznania
sól według uznania
olejek pomarańczowy według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Przesiana mąkę, szczyptę soli, jajka, stopione masło oraz łyżeczkę cukru zmiksować z taka ilością mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 60 minut. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki na gorącej, lekko posmarowanej olejem patelni.
Z oczyszczonych, wydrylowanych śliwek, reszty cukru oraz żelfixu przygotować gęsta konfiturę śliwkową w/g przepisu podanego na opakowaniu żelfixu.
Konfiturą smarować naleśniki i każdy składać w trójkąt. Trójkąty układać warstwami na folii aluminiowej, tworząc z nich kolo. Całość polać olejkiem pomarańczowym rozcieńczonym 1/4 szklanki wody i zwinąć w folie tak, by powstał szczelny pakunek. Wstawić go do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Przed podaniem przekładaniec posypać cukrem pudrem i ew. polać śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10872/Nalesnikowy-przekladaniec