Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowęgierki 1 kilogramów
cukier 500 gramówżelfix 2:1 1 1 1 sztuk
mąka 100 gramów
jajka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
mleko według uznania
sól według uznania
olejek pomarańczowy według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Przesiana
mąkę, szczyptę
soli,
jajka, stopione
masło oraz łyżeczkę
cukru zmiksować z taka ilością
mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na 60 minut. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki na gorącej, lekko posmarowanej
olejem patelni.Z oczyszczonych, wydrylowanych
śliwek, reszty
cukru oraz żelfixu przygotować gęsta
konfiturę śliwkową w/g przepisu podanego na opakowaniu żelfixu.
Konfiturą smarować naleśniki i każdy składać w trójkąt. Trójkąty układać warstwami na folii aluminiowej, tworząc z nich kolo. Całość polać
olejkiem pomarańczowym rozcieńczonym 1/4 szklanki
wody i zwinąć w folie tak, by powstał szczelny pakunek. Wstawić go do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Przed podaniem przekładaniec posypać
cukrem pudrem i ew. polać
śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: