Wykonanie
Puszyste i bardzo delikatne, idealne na śniadanie.Pancakes możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Z
miodem,
syropem klonowym, z
owocami i
śmietaną, lub po prostu posypane
cukrem pudrem :)Składniki:3/4 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżki
cukru pudru1
jajkopół szklanki
mlekaszczypta
soli2 łyżki
olejuDodatkowo:nutella ( domowej roboty )1
bananłyżka
masłałyżeczka
cukruPrzygotowanie:Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, tj.
mąka,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier puder.W drugiej mieszamy ze sobą składniki mokre (
olej,
jajko i
mleko ) i przelewamy do suchych.Całość dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy placki na suchej patelni, do momentu pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy
banany pokrojone w plasterki,
cukier i całość podsmażamy przez około 3 min na średnim ogniu.Zdejmujemy z patelni i podajemy z naszymi plackami i nutellą.
Źródło przepisu : pancakesKategorie: