Wykonanie
W zeszłym tygodniu kupiłam sobie książkę Aleksandry Seghi "Smaki Toskanii". Przejrzałam i pomyślałam, że te
faworki to będzie coś w sam raz na Tłusty Czwartek. Ola napisała, że w niektórych rejonach do
faworków dodaje się skórkę
pomarańczy. Ja dodałam do poły porcji i przyznam, że te mi bardziej sm akowały.
Składniki:250 g
mąki2
jaja30 g
masła30 g
cukru1 łyżka vin santo lub
rumucukier puder do posypania
olej,
oliwa do smażenia
sólskórka z
pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie:Z
mąki,
masła,
cukru, jaj,
rumu lub
wina i szczypty
soli (ewentualnie skórki z
pomarańczy) wyrabiamy ciasto. Owijamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy i kroimy na cienkie (możliwie jak najcieńsze), długie, szerokie prostokąty. Smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażone
faworki kładziemy na talerzu pokrytym papierem lub serwetkami papierowymi, które wchłoną tłuszcz. Przed podaniem posypujemy warstwą pudru .
/wydrukuj przepis/