Wykonanie
Rozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te
porę roku.Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym
serem i zapiec w piekarniku.
Składniki:
ok. 500 g
selera korzeniowego2
ziemniaki /średniej wielkości/kawałek
pora /biała część/1
winne jabłkook. 4 szklanki
wody /lub
bulionu warzywnego/3 łyżki
oliwy z oliweksól morska/do smaku1 /2 łyżeczki
imbiru w proszkuświeże listki
majeranku lub
tymianku2-3 łyżki
startego sera parmezan/ lub
cheddar, gruyere/Wykonanie:-Umyte , ob rane
ziemniaki ,
seler i
jabłko pokroić w kostkę,
por w krążki.-W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać
oliwę, dodać warzywa.-Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut .-Dolać
wodę /lub bulion/ , dodać
imbir, gałązkę
majeranku,
sól /do smaku/-Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/.-Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać
wody lub bulionu/.-Doprawić do smaku .Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać
serem i wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill, aż
ser się rozpuści.Podawać z
pieczywem ,grzankami lub paluszkami grissini.Zupę można podawać od razu po ugotowaniu , bez zapiekania z odrobiną
śmietany 30% i grzankami.
Polecam również zupę z
selera naciowego zobacz