ßßß Cookit - przepis na Zupa kremowa z selera

Zupa kremowa z selera

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku.
Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku.
Składniki:
ok. 500 g selera korzeniowego
2 ziemniaki /średniej wielkości/
kawałek pora /biała część/
1 winne jabłko
ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska/do smaku
1 /2 łyżeczki imbiru w proszku
świeże listki majeranku lub tymianku
2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/
Wykonanie:
-Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki.
-W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa.
-Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut .
-Dolać wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku,
sól /do smaku/
-Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/.
-Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/.
-Doprawić do smaku .
Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać serem i wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill, aż ser się rozpuści.
Podawać z pieczywem ,grzankami lub paluszkami grissini.
Zupę można podawać od razu po ugotowaniu , bez zapiekania z odrobiną śmietany 30% i grzankami.
Polecam również zupę z selera naciowego zobacz
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/01/zupa-kreowa-z-selera.html