Wykonanie
Lekka, orzeźwiająca,
sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawkalub samodzielne danie na co dzień i od święta.Pyszne połączenie chrupiącego
kopru z
pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej.
Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:1
koper włoski2 małe
pomarańcze1/2
owocu granatugarść świeżej
roszponkiświeżo zmielony
pieprzsos winegret:1 łyżka
miodu2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynypo szczypcie mielonego
kardamonu i
kolendryszczypta
soliWykonanie:
-
Sałatkę opłukać i osuszyć.-
Pomarańcze obrać i
ostrym nożem wykroić /filetować/ cząstki miąższu spomiędzy białych skórek.-
Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko pokroić.-
Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka.-Składniki sosu połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą.-Plasterki
kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki
pomarańczy,
sałatkę i posypać
granatem.-Doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.-Przed podaniem skropić
sosem winegret.
Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatkę można posypać ziarenkami
maku