Wykonanie
Fajna i lekka
sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju
sałaty, ja użyłam
roszponki. Według mnie
roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek.Składniki:50 g
roszponki150 g
sera feta½
granatu150 - 200 g
pomidorków koktajlowychsos:2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
miodusólpieprzWykonanie:Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Obrać
owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło
owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając
owoc nad miską, skórką do góry uderzać w
owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z
owocu.
Sałatę umyć i osuszyć,
pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki,
ser pokroić w kostki.Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać
granatem.