Wykonanie
Domowy sernik z
rodzynkami i
skórką pomarańczową to tradycyjne , świąteczne ciasto, któreod lat obowiazkowo figuruje na mojej liście wypieków.
Wypróbowałam już wiele wersji sernika , próbowałm, kombinowałam , alewciąż powracam do tego, który znam od lat.Najlepszy, sprawdzony i uwielbiany przez moją rodzinkę.Bez
spodu, z
masłem , dużą ilością
rodzynek i
pomarańczową skórką/ dodatki można pominąć, ale u mnie są obowiązkowe! /Wykonany tradycyjną metodą.Składniki: /tortownica o średnicy min. 24 cm/1,20 kg
sera twarogowego półtłustego/ użyłam 1 kg
sera mielonego z wiaderka i 200 g białego zmielonego twarogu/6
jajek2 łyżeczki
cukru z
wanilią1
budyń waniliowy lub
śmietankowy2 łyżki
mąki ryżowej/ lub ziemniaczanej/150 g
masła1,5 szklanki
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyszczypta
soli100 g
rodzynek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowjtłuszcz do posmarowania tortownicyWykonanie:
-
Rodzynki umyć i osuszyć,
skórkę pomarańczową drobno pokroić.-
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym w melakserze /kiedyś ucierałam w makutrze drewnianą pałką/-Ucierając stopniowo dodawać po 1
żółtku ,
sok z cytryny i po łyżce
zmielonego sera.-Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.-Na koniec wsypać
mąkę ,
budyń , dodać
rodzynki ,
skórkę pomarańczową i wymieszać drewnianą łyżką.-
Białka ubić na sztywną pianę , dodać szczyptę
soli i połączyć z masą
serową.
-Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarówać tłuszczem.-Jeśli foremka jest zbyt niska i masa sięga brzegów należy owinąć ją szczelnie z zewnątrz folią aluminiową by zabezpieczyć
ser przed ewentualnym "wypłynięciem.-Można również użyć tortownicy o większej średnicy , bez zabezpieczania
boków, ale wówczas sernik będzie niższy.-Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.-Wstawić foremkę i piec w tej temperaturze ok. 15 minut, następnie obniżyć na 150 -160 st.C i piec. jeszcze około 1 godziny.-Wierzch sernika powinien się delikatnie przyrumienić.
-Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.-Po wyjęciu z piekarnika umieścić w zimnym pomieszczeniu, zdjąć obręcz tortownicy i posypać
cukrem pudrem /u mnie dekoracyjna posypką cukrowa/ .