ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec

Seromakowiec

nazwa

Wykonanie

Śnieg zasypał.
Gdańsk.
Szok.
Seromakowiec (seromak)
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego
szklanka cukru pudru
skórka pomarańczowa kandyzowana
0 , 5 kg gotowej masy makowej
jajko
Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować masę twarogową: białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń.
Na koniec, gdy masa będzie jednolita wrzucić skórkę pomarańczową.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo i już łyżką delikatnie mieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Na mak wykładamy masę z twarogu.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to przykryć je folią aluminiową.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/03/seromakowiec.html