ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj (prawie) tradycyjny sernik krakowski. Prawie, bo w okrągłej formie, no i nie ma typowej kratki, jaką mają krakowskie serniki. Po prostu resztę ciasta wykorzystałam do zrobienia ozdób - tutaj powinna zadziałać Wasza wyobraźnia! A sernik wyszedł puszysty i wilgotny. Cudnie!
Potrzebujemy (u mnie tortownica 24 cm, ale może być forma prostokątna):
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera (może być wiaderkowy)
8 jajek
4 łyżki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
skórka otarta z jeden cytryny
kandyzowana skorka pomarańczowa
1 szklanka rodzynek
Krok po kroku:
Z mąki, masła, cukrów i szczypty soli zagniatamy ciasto, pakujemy je w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je aż napęcznieją, następnie osuszamy je na papierowym ręczniku i posypujemy mąką pszenną.
Oddzielamy żółtka od białek (białka chowamy do lodówki - przydadzą się później) i miksujemy je z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg.
Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i masło. Dokładnie mieszamy.
Ubite białka ze szczyptą soli dodajemy delikatnie do ciasta i całość mieszamy.
Na koniec dodajemy skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno formy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę lub inne ozdoby. Aby uzyskać brązowe ciasto dodajemy łyżkę kakao.
Gotowe dzieło wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
Smacznego! :-)
Tuż przed wstawieniem do piekarnika...
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/06/prawie-tradycyjny-sernik-krakowski_13.html