Wykonanie
Dzisiaj (prawie) tradycyjny sernik krakowski. Prawie, bo w okrągłej formie, no i nie ma typowej kratki, jaką mają krakowskie serniki. Po prostu resztę ciasta wykorzystałam do zrobienia ozdób - tutaj powinna zadziałać Wasza wyobraźnia! A sernik wyszedł puszysty i wilgotny. Cudnie!Potrzebujemy (u mnie tortownica 24 cm, ale może być forma prostokątna):Ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki
masła4 łyżki
cukrucukier wanilinowyszczypta
soliMasa serowa:1 kg
sera (może być wiaderkowy)8
jajek4 łyżki
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudrucukier wanilinowyskórka otarta z jeden
cytrynykandyzowana
skorka pomarańczowa1 szklanka
rodzynekKrok po kroku:Z
mąki,
masła,
cukrów i szczypty
soli zagniatamy ciasto, pakujemy je w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na minimum 30 minut.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je aż napęcznieją, następnie osuszamy je na papierowym ręczniku i posypujemy
mąką pszenną.Oddzielamy
żółtka od
białek (
białka chowamy do lodówki - przydadzą się później) i miksujemy je z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
twaróg.Do masy serowej dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
masło. Dokładnie mieszamy.Ubite
białka ze szczyptą
soli dodajemy delikatnie do ciasta i całość mieszamy.Na koniec dodajemy skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej
cytryny, kandyzowaną
skórkę pomarańczową i
rodzynki. Mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno formy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę lub inne ozdoby. Aby uzyskać brązowe ciasto dodajemy łyżkę
kakao.Gotowe dzieło wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.Smacznego! :-)
Tuż przed wstawieniem do piekarnika...