Wykonanie
Babka, którą spotkacie w prawie każdej
cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie
cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem
skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona
cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do
kawki czy
herbatki.Składniki:4
jajka180 g
cukru160 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli200 g rozpuszczonego
masłacytrynacukier puder do oprószeniaforemka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminemW misce wymieszaj
mąki,
sodę i
sól.
Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj
cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a
cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj
mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe
masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z
cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz
cukrem pudrem.