ßßß
Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.Składniki:4 jajka180 g cukru160 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki sodyszczypta soli200 g rozpuszczonego masłacytrynacukier puder do oprószeniaforemka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminemW misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.