Wykonanie
Muffiny te upiekła moja siostra! Przepis jest doskonały, bo prosty w wykonaniu.Cytrynowa nuta wprowadza orzeźwiający powiew wiosny :)
Składniki na 12 muffin:125 g
jogurtu naturalnego,75 g roztopionego
masła,2 duże
jajka,skórka otarta z 1
cytryny,150 g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,szczypta
soli,125 g
cukru.
lukier:200 g
cukru pudru,sok z 1
cytryny.Wykonanie:W naczyniu mieszamy
jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym
masłem. Dodajemy
jajka,
skórkę z cytryny i roztrzepujemy.
Do składników mokrych dodajemy przesianą
mąkę z
sodą,
solą i
cukrem. Mieszamy trzepaczką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (wypełniamy je do 2/3 wysokości).
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut.Przygotowujemy
lukier.
Cukier miksujemy z
sokiem z cytryny.Muffiny wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy lukrem.
Smacznego!Przepis zapożyczyłam z: http://mojewypieki.blox.pl/2012/04/Babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa.html