ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe babeczki z lukrem

Cytrynowe babeczki z lukrem

nazwa

Wykonanie

Małe pyszności, w sam raz do koszyczka. :) Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakują naprawdę przepysznie. Długo pozostają wilgotne i można przygotować je wcześniej. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. ;)
Składniki (na 6 – 8 małych babeczek):
1 opakowanie naturalnego jogurtu (125 g )
75 g masła
2 duże jajka
125 g drobnego cukru do wypieków
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 cytryna, najlepiej ekologiczna
200 g cukru pudru
Foremki do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.
Masło roztapiamy i studzimy. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok (jeżeli używamy cytryny woskowanej, wcześniej dokładnie ją myjemy i przelewamy wrzątkiem).
Jogurt mieszamy z lekko przestudzonym masłem, dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Krótko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, szczyptę soli i cukier. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.
Rozkładamy ciasto do foremek (do około 3/4 ich wysokości). Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).
Lekko przestudzone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce (wcześniej przycinamy, bo rosną z górką :) )
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem i ucieramy gładki lukier.
Babeczki dekorujemy lukrem i ozdobnymi posypkami.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-03-12
Przygotowanie:
25M
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
55M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/03/12/cytrynowe-babeczki-z-lukrem