ßßß
Małe pyszności, w sam raz do koszyczka. :) Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakują naprawdę przepysznie. Długo pozostają wilgotne i można przygotować je wcześniej. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. ;)
Składniki (na 6 – 8 małych babeczek):1 opakowanie naturalnego jogurtu (125 g )75 g masła2 duże jajka125 g drobnego cukru do wypieków150 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 cytryna, najlepiej ekologiczna200 g cukru pudruForemki do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.
Masło roztapiamy i studzimy. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok (jeżeli używamy cytryny woskowanej, wcześniej dokładnie ją myjemy i przelewamy wrzątkiem).Jogurt mieszamy z lekko przestudzonym masłem, dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Krótko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, szczyptę soli i cukier. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.Rozkładamy ciasto do foremek (do około 3/4 ich wysokości). Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).Lekko przestudzone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce (wcześniej przycinamy, bo rosną z górką :) )Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem i ucieramy gładki lukier.Babeczki dekorujemy lukrem i ozdobnymi posypkami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-03-12Przygotowanie:25MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:55MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)