Wykonanie
Małe pyszności, w sam raz do koszyczka. :) Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakują naprawdę przepysznie. Długo pozostają wilgotne i można przygotować je wcześniej. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. ;)
Składniki (na 6 – 8 małych babeczek):1 opakowanie
naturalnego jogurtu (125 g )75 g
masła2 duże
jajka125 g drobnego
cukru do wypieków150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1
cytryna, najlepiej ekologiczna200 g
cukru pudruForemki do pieczenia smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.
Masło roztapiamy i studzimy. Z
cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok (jeżeli używamy
cytryny woskowanej, wcześniej dokładnie ją myjemy i przelewamy wrzątkiem).
Jogurt mieszamy z lekko przestudzonym
masłem, dodajemy
jajka i
skórkę z cytryny. Krótko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy przesianą
mąkę z
sodą, szczyptę
soli i
cukier. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.Rozkładamy ciasto do foremek (do około 3/4 ich wysokości). Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).Lekko przestudzone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce (wcześniej przycinamy, bo rosną z górką :) )
Sok z cytryny mieszamy z
cukrem pudrem i ucieramy gładki
lukier.Babeczki dekorujemy lukrem i ozdobnymi posypkami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-03-12Przygotowanie:25MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:55MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)