Wykonanie
Idealne do dekoracji świątecznego stołu lub w sam raz do koszyczka :-). Najlepsze
jogurtowe babeczki. Jeden z tych przepisów Nigelli, w których nie zmieniłam nic, nawet ilości
cukru. Przepis jest doskonały. Nutka cytrynowa jest bardzo wyraźna, babeczki smakują wiosennie, orzeźwiająco, są lekkie i puszyste. A przy tym dziecinnie proste w wykonaniu! Piekłam je w foremkach do mini - babeczek, ale jeśli nie posiadacie dużego wyboru foremek, możecie skorzystać z formy do muffinów lub mini - muffinów. Polecam!Składniki na 6 babeczek (lub więcej, w zależności od wielkości foremek)*:125 g
naturalnego jogurtu75 g
masła, roztopionego2 duże
jajkaskórka otarta z 1
cytryny150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym
masłem. Dodać
jajka,
skórkę z cytryny i roztrzepać.Do składników mokrych dodać przesianą
mąkę z
sodą,
solą i
cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie 'z górką')**. Udekorować lukrem.
Lukier cytrynowy:200 g
cukru pudrusok z 1
cytrynyCukier rozetrzeć z
sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody (jeśli
lukier będzie zbyt gęsty) lub
cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).* Autorka przepisu sugeruje foremki o wymiarach ok. 9 x 4 , 5 cm każda.** Jeśli pieczecie w foremkach do muffinów, wyrównywać oczywiście nie trzeba, muffiny urosną z ładną górką.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson.