Wykonanie
niedziela, 25 Listopad 2012, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »Przepis znalazłam w książce Nigelli „Jak być domową boginią”. Muffiny są delikatne, lekko
cytrynowe i długo zachowują świeżość. Polecam.składniki:125 ml
jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)75 g
masła (stopionego i wystudzonego)150 g
mąki pszennej2 duże
jajkaskórka otarta z 1
cytryny1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125 g
cukru na
lukier:200 g
cukru pudrusok z 1
cytrynyW jednym naczyniu mieszamy
jogurt,
masło,
jajka i
skórkę z cytryny. W drugim
mąkę,
sodę,
sól i
cukier. Starannie mieszamy suche składniki z mokrymi. Do formy do muffinów (na 12 szt.) wkładamy papilotki (koniecznie, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i nie damy rady
potem wyjąć naszych babeczek w całości). Napełniamy papilotki
ciastem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Studzimy w piekarniku.Do
cukru pudru dodajemy tyle
soku z cytryny, aby
lukier był gęsty. Ucieramy, aby nie było grudek i dekorujemy nim wystudzone muffinki.