ßßß Cookit - przepis na Muffiny jogurtowe z cytryną

Muffiny jogurtowe z cytryną

nazwa

Wykonanie

niedziela, 25 Listopad 2012, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »
Przepis znalazłam w książce Nigelli „Jak być domową boginią”. Muffiny są delikatne, lekko cytrynowe i długo zachowują świeżość. Polecam.
składniki:
125 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
75 g masła (stopionego i wystudzonego)
150 g mąki pszennej
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g cukru na lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
W jednym naczyniu mieszamy jogurt, masło, jajka i skórkę z cytryny. W drugim mąkę, sodę, sól i cukier. Starannie mieszamy suche składniki z mokrymi. Do formy do muffinów (na 12 szt.) wkładamy papilotki (koniecznie, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i nie damy rady potem wyjąć naszych babeczek w całości). Napełniamy papilotki ciastem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Studzimy w piekarniku.
Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny, aby lukier był gęsty. Ucieramy, aby nie było grudek i dekorujemy nim wystudzone muffinki.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/muffinki-przepisy/muffiny-jogurtowe-z-cytryna