Wykonanie
Szybka, smaczna przekąska z
bakłażana ..........to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego niezwykłego warzywa
Bakłażan zwany
gruszką miłosną uznawany jest za afrodyzjak i mocno ceniony za swoje niezwykłe właściwości odżywcze i walory smakowe.To warzywo, które jest podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej ,to główny składnik zapiekanki moussaka czy gulaszu ratatouille. Warto wprowadzić go do również do naszej diety. Jest bowiem bogaty w
sole mineralne, witaminę A, C oraz B. Zawiera sporo
wody, błonnika, mało kalorii, ma właściwości przeciwzapalne, odtruwające, oczyszczające organizm, a zalecany jest szczególnie osobom z podwyższonym cholesterolem i chorobami
serca.
Bakłażany można dusić, smażyć, grillować zapiekać , panierować i faszerować, a więc możliwości przygotowania różnych potraw są nieograniczone.........
Składniki: / 2 porcje/
2
bakłażanyok. 200 g gęstego
sosu pomidorowego2
pomidory świeżeząbek
czosnku125 g
mozzarelli3 łyżki grubo startej
bułki3 łyżki startego
parmezanuoregano do smaku3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuświeże liście
bazylii /do dekoracji/oraz1 łyżka
octugruba
sólWykonanie:-
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.-Umieścić na sitku lub durszlaku i posypać grubą
solą.-Pozostawić na ok. 30 minut.-Zagotować
wodę, wlać łyżkę
octu .-Do gotującej się
wody włożyć plastry
bakłażana na 2-3 minuty i podgotować.-Przelać zimną
wodą, przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym
oliwą.-
Bułkę tartą połączyć z kawałeczkami
mozzarelli i krótko zmiksować /do utworzenia się kruszonki/-Dodać starty
parmezan. Wymieszać.-
Przecier pomidorowy połączyć z połową
oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
oregano.
-Każdy plaster
bakłażana posmarować cienko
sosem pomidorowym , położyć plasterek
pomidora i posypać
kruszonką z bułki i
serów.
-Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 -15 minut w temperaturze 180-190 st.C-Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem
pieczywa.