ßßß Cookit - przepis na Bruschetta tricolore

Bruschetta tricolore

nazwa

Wykonanie

Witam! Dzisiejszy przepis do propozycja przystawki bądź pomysłu na pyszne śniadanie. Ja właśnie dzisiaj takie śniadanko sobie zaserwowałam. Moje bruschetty są w barwach flagi włoskiej (dlatego tricolore): zielony to farsz z cukinii, czerwony to oczywiście pomidory i kolor biały do mozzarella.
Składniki:
1 bagietka
1-2 pomidory
1 mała cukinia
kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia, oregano
trochę tartego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miseczki wlewamy trochę oliwy. Dosypujemy do niej sól, pieprz, zioła i zmiażdżony czosnek - mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Farsz pomidorowy: Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz.
Farsz cukiniowy : Cukinię kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i podsmażamy ją ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz sól i pieprz. Mozzarelle kroimy w plastry.
Podpieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy na nie farsz z cukinii, pomidorów i plastry mozzarelli. Pomidory i cukinie posypujemy parmezanem i wsadzamy wszystko ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/10/bruschetta-tricolore.html