ßßß Cookit - przepis na Koper włoski z szynką pod beszamelem

Koper włoski z szynką pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Koper włoski gości w mojej kuchni bardzo często.
.....ale tylko dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO!
Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze mi się nie znudził / zobacz /
Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek .
Tym razem z dodatkiem szynki i sosu beszamelowego, który można zrobić samodzielnie lub wykorzystać półprodukt.
Składniki: /2 porcje/
2-3 bulwy kopru włoskiego
500 ml sosu beszamelowego
100 g szynki gotowanej w cienkich plastrach
2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/
1 łyżeczka nasion kopru
świeży lub suszony koperek /do smaku/
sól i pieprz do smaku
oliwa do posmarowania naczynia
sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu / zobacz /, dodać sok z cytryny, koperek i wymieszać.
-Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente /najlepiej na parze/.
-Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą.
-Ugotowany koper pokroić, lekko posolić /jesli wcześniej nie był przyprawiony/.
-Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę kopru.
-Koper przykryć warstwą szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać sosem beszamelowym.
-Wierzch posypać obficie strtym serem oraz nasionami kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min.
-Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa.
Podawać z pieczywem jako samodzielnie danie.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/04/koper-woski-z-szynka-pod-beszamelem.html