ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Sos beszamelowy
Składniki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Opcjonalnie
odrobina żółtego sera (do zapiekanek)
sok z cytryny (do ryb)
Sposób przygotowania
Krok 1
Masło rozgrzać w rondlu. Kiedy będzie wrzeć, wsypać 2 łyżki mąki i sprażyć ją energicznie mieszając. Dolać mleko. Ciągle mieszać w szybkim tempie. Można do tego celu użyć ręcznej trzepaczki do bicia piany. Wtedy sos będzie bardziej puszysty.
Krok 2
Kiedy już sos nieco zgęstnieje należy go przyprawić. Mieszać jeszcze chwilę i na koniec dodać ser. Kiedy się roztopi, sos jest gotowy.
Krok 3
Sos jest pyszny świeżo po przyrządzeniu i należy go niezwłocznie podać. Pasuje idealnie do ryb oraz warzyw, gdzie liczy się delikatność smaku.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3115/sos-beszamelowy