Wykonanie
Sos beszamelowySkładniki2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 szkl
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaOpcjonalnieodrobina
żółtego sera (do zapiekanek)
sok z cytryny (do ryb)Sposób przygotowaniaKrok 1
Masło rozgrzać w rondlu. Kiedy będzie wrzeć, wsypać 2 łyżki
mąki i sprażyć ją energicznie mieszając. Dolać
mleko. Ciągle mieszać w szybkim tempie. Można do tego celu użyć ręcznej trzepaczki do bicia piany. Wtedy sos będzie bardziej puszysty.Krok 2Kiedy już sos nieco zgęstnieje należy go przyprawić. Mieszać jeszcze chwilę i na koniec dodać
ser. Kiedy się roztopi,
sos jest gotowy.Krok 3
Sos jest pyszny świeżo po przyrządzeniu i należy go niezwłocznie podać. Pasuje idealnie do ryb oraz warzyw, gdzie liczy się delikatność smaku.