ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Sos beszamelowy jest podstawowym sosem białym, który składa się z masła, mleka, mąki i dodatków smakowych czyli soli , pieprzu i / najczęściej / gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel. Sos beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw i różnych zapiekanek. Stanowi bazę do tworzenia innych sosów smakowych.
Modyfikując skład sosu można doprowadzić do różnych kombinacji smakowych np . zamiast mleka dodać bulion i żółtko zobacz,albo połowę porcji mleka zastąpić wywarem warzywnym tutaj
Składniki na sos podstawowy:
50 g masła
50 g maki
500 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ogólna zasada przygotowania sosu jest prosta.
- Najpierw należy rozpuścić masło/na patelni/ , a następnie wymieszać je dobrze z mąką /coś w rodzaju lekkiej zasmażki/ .
-Należy zwrócić uwagę na to ,by składniki były bardzo dokładnie połączone.
-Można używać drewnianej łyżki lub trzepaczki .
-Następnie wlać mleko/lepiej ciepłe /i dokładnie mieszać .
-Całość gotować na wolnym ogniu /cały czas mieszamy,by nie dopuścić do powstania grudek/do zgęstnienia.
-Doprawić do smaku solą ,pieprzem, gałką muszkatołową .
-Gęstość sosu można modyfikować zmieniając proporcje.
-Sos należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć tworzenia się na nim kożucha. -Można dodać do sosu starty żółty ser ,musztardę, zioła, chrzan, przecier pomidorowy , sok cytrynowy itp.
Jeśli zdarzy się,że w sosie powstaną grudki, należy go po prostu zmiksować.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/sos-beszamelowy.html