ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony z beszamelem

Łosoś pieczony z beszamelem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g filetów z łososia
cytryna
koper
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1 i 1/2l mleka
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Z całej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy nas porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórka, sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masło roztapiamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy. Ciągle mieszając dolewamy zimne mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo stratą gałką muszkatołową. Sos gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni smażymy łososia po 3 minuty z każdej strony.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos beszamelowy i przekładamy łososia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut w 180 ºC
Świeżym koperkiem posypujemy gotowego łososia.
Smacznego !!!
Polecam !!!
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/12/osos-pieczony-z-beszamelem-skadniki.html