ßßß Cookit - przepis na Risotto grzybowe z sosem serowym

Risotto grzybowe z sosem serowym

nazwa

Wykonanie

Risotto grzybowe można jadać przez cały rok. Do przygotowania go można użyć grzyby suszone lub pieczarki. Jednak niepowtarzalny smak uzyskujemy łącząc ryż ze świeżymi , leśnymi grzybami.
Oczywiście najlepsze są prawdziwki , ale te mniej szlachetne grzybki są równie doskonałe.
Składniki:/ 4 porcje/
300 g ryżu Carnaroli
400-500 g świeżych grzybów
1 cebula
150 ml białego,wytrawnego wina
1-2 ząbki czosnku
ok. 800 ml bulionu warzywnego
50 g startego parmezanu
kilka gałązek świeżego rozmarynu/do dekoracji/
3-4 łyżki oliwy z oliwek ekstravergine
50 g masła
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
oraz
150 g kremowego sera Robiola / zobacz /
200 ml mleka
2 żółtka
gałka muszkatołowa/szczypta/
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Podgrzać bulion i pozostawić garnek na niewielkim ogniu.
-Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę
i delikatnie podsmażyć .
Wsypać ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie mieszając.
-Wlać wino i gotować do odparowania płynu.
-Dodać chochelką gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż i kontynuować gotowanie .
-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo uzupełniać.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem
-W międzyczasie oczyścić i pokroić
grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.
-Na osobnej patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.
-Podsmażone grzyby przełożyć do gotującego się ryżu na kilka minut przed końcem gotowania.
-Dodać 2 łyżeczki masła, starty parmezan, dokładnie wymieszać
/ewentualnie dosolić/.
-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.
-Nakładać na talerze polewając sosem serowym.
-Ozdobić świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką.
Sos serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego serka o kremowej konsystencji/
-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .
-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowe, gorące risotto można umieścić w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz oliwą / , odczekać kilka minut , aż masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki.
Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.
Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.
Risotto z grzybami można również podać w tradycyjny sposób i przełożyć bezpośrednio na talerze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/10/risotto-grzybowe-z-sosem-serowym.html