ßßß
Składniki:/na 4 osoby/400 g świeżego lub mrożonego filetu z łososia1 cytryna /sok/przyprawy/ po szczypcie-kolendra, tymianek, bazylia, czosnek ,pieprz /sól2 łyżki oliwy z oliwek/do marynaty/ok.300 g/3 szt/ czerwonej cebuli2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki czerwonego octu winnego½ szklanki czerwonego wytrawnego wina4 łyżeczki zielonego pesto z bazylii lub zielonej pietruszkiWykonanie:Przygotować marynatę z oliwy , soku cytrynowego i ziół.Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok. 190°.W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min. W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę. Obraną cebulę pokroić w krążki . Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min. Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.Gotową cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę. Na wierzch ryby nałożyć pesto .