ßßß
Pieczona sola i łosoś z dodatkiem aromatyzowanej ziołami oliwy to danie bardzo smaczne, zdrowe i lekkie. Przy tym niezmiernie efektowne, prawda? :)Składniki: (3-4 duże porcje)3-4 filety z solipłat łososia bez skórysól i pieprz1/2 szklanki oliwy z oliwek1-2 ząbki czosnku1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół1 papryczka chilli1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny1-2 łyżki soku z cytrynysól i pieprzWykonanie:Z łososia usunąć ości (tutaj pisałam jak to zrobić w łatwy sposób) i pokroić na paski szerokości około 1-1,5 cm i długości około 10-15 cm.Filety z soli także pokroić na podobne paski. Paski ryb oprószyć solą i pieprzem. „Spleść” w siatkę tak jak to widać na zdjęciach i ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. (Uwaga: Ja kładłam na osobnych kawałkach folii aluminiowej, ale stanowczo ODRADZAM tę metodę! Bardzo ciężko było z nich zdejmować upieczoną rybę.)
Plecionki z ryb skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.W czasie gdy ryba się piecze przygotować aromatyzowaną oliwę. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami i papryczką chilli oraz utartą skórką z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem.Plecionki podawać od razu na talerzach, oblane dookoła oliwą z przyprawami i udekorowane pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżych ziół.Smacznego :)