Wykonanie
Najprostsze, najszybsze i jedno z najsmaczniejszych dań z
krewetek!Idealne dla wielbicieli
owoców morza, ale także dla osób, które dopiero chcą ich spróbować po raz pierwszy ;)Uwaga:)Ja kupuję najczęściej
krewetki mrożone, bardzo duże (Black tiger), już obrane z pancerzyków. Najsmaczniejsze (i niestety najdroższe) są te nie gotowane – w szarym kolorze.
Usmażone
krewetki podaję najczęściej z zieloną, mieszaną
sałatką lub pieczonymi warzywami (
cukinia,
bakłażan,
papryka). Są wspaniałym dodatkiem do wielu zup kremów, np. kremu
paprykowego lub
marchewkowo-
kokosowego . Nadziane na patyczki podaję jako gorącą przystawkę na przyjęciach.Osobom, które nie muszą nadmiernie dbać o linię, polecam takie
krewetki w towarzystwie świeżej
bagietki lub wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti.Składniki:duże, obrane
krewetki świeże albo mrożone (gotowane lub surowe) – najlepiej Black tiger
czosnekoliwa z oliweksól i
pieprzpapryczka chilli (świeża lub suszona)Wykonanie:Mrożone
krewetki wrzucić do letniej/lekko ciepłej
wody na 5-10 minut. Gdy się rozmrożą odcedzić na sitku (można dodatkowo, przed smażeniem osuszyć je ręcznikiem papierowym).Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać przeciśnięty
czosnek i posiekaną
papryczkę chilli. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, aby
oliwa nabrała zapachu i smaku przypraw.Zwiększyć płomień, wrzucić
krewetki i smażyć 3-5 minut aż nabiorą ładnego różowego koloru i zrobią się „sprężyste” (nie za długo, aby nie stały się „gumowate”).Podawać na gorąco z cząstkami
cytryny.Smacznego:)