ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z szynką parmeńską i krewetką

Bruschetta z szynką parmeńską i krewetką

nazwa

Wykonanie

Niebo w gębie słuchajcie! co prawda dla ułatwienia polecam krewetki obrane chociaż obieranie ich na bieżąco ma swój urok! śniadanie extra! pierwsza klasa i nawet z łóżka nie chce się wychodzić:) a pogoda nas nie rozpieszcza, szkoda bardzo bo u mnie kilka dni wolnych od pracy:)) Miłego długiego Weekendu Wam życzę :)
przepis własny
Składniki:
250g świeżych, ugotowanych krewetek
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 plastry cytryny podzielone na części
sól, pieprz, chili do smaku
1/4 szklanki czerwonego wina
kilka plastrów szynki parmeńskiej
Dodatki:
oliwa z oliwek + 3 zmiażdżone ząbki czosnku do polania grzanek
cytryna do skropienia grzanek
Przygotowanie:
Chleb polać oliwą z czosnkiem i cytryną, zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krewetki wrzucić na gorący olej, doprawić solą, pieprzem i chili i smażyć około 4 minut z każdej strony. Dodać posiekany czosnek i dalej smażyć 2 minuty, następnie wlać wino i gotować do odparowania. Skropić cytryną.
Na przygotowanych grzankach położyć po dwa plastry szynki parmeńskiej i dwie duże krewetki.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/05/bruschetta-z-szynka-parmenska-i-krewetka.html