Wykonanie
Ciąg dalszy wykorzystywania zapasów
owoców nagromadzonych latem. Tym razem sernik na zimno, dla odmiany po świątecznych makowcach i piernikach. I na przywołanie lata, do którego coraz bliżej, ale wciąż jeszcze daleko... A taki serniczek choć na chwilę pomoże zapomnieć, że za oknem szaro i ponuro. Zapraszam!Składniki: na spód:100 g
herbatników200 g
biszkoptów100 g roztopionej
margarynyNa dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier do pieczenia. Rozłożyć
biszkopty. Pozostałe
biszkopty i
herbatniki zmiksować blenderem na proszek, wymieszać z oztopioną
margaryna, wyłozyc do formy tak, że zakryć przestrzeń
między biszkoptami. Docisnąć ręką i mocno ubić. Wstawić do lodówki. na masę
serową:500 g
sera białego mielonego200 g mrożonych leśnych
jagód2
jajka3 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyJagody zmiksować blenderem.
Jajka wbić do miski, ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą, tak aby dno miski nie dotykało
wody. Na najwyższych obrotach miksera ubijać
jajka z
cukrem pudrem aż masa stanie się gęsta, puszysta i biała. Zdjąć z garnka z
wodą. Nadal miksując dodać
ser i
jagody.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie
wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy, odstawić do stężenia. W tym czasie przygotować
galaretkę:200 g
jagód2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyJagody zmiksować z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wody, wlać do
jagód, wymieszać, wylać na masę
serową. Odstawić na kika godzin do przestygnięcia. Udekorować
bitą śmietaną.