Wykonanie
Dziś przysmak dla prawdziwych łakomczuchów. Danie to jest pewną modyfikacją wcześniejszego wpisu dotyczącego sernika na zimno. Podstawowa różnica polega na tym, że do przygotowania dzisiejszych serniczków użyłam
sera białego a nie tak, jak poprzednio
serków homogenizowanych. Serniczki takie są fajnym pomysłem na szybki poczęstunek.
SKŁADNIKI0,5 kg
sera białego 2-krotnie zmielonego;2
żółtka;4 łyżeczki
żelatyny;125 dag
margaryny;1 szklanka
mleka;1 szklanka
cukru pudru;
cukier wanilinowy;ulubiona
galaretka;
owoce;
herbatniki lub
biszkopty.WYKONANIENa samym początku musimy przygotować
galaretkę, aby nam przestygła i zaczynała tężeć.
Margarynę ucieramy z
żółtkami i
cukrem na puch. Dodajemy
ser, mieszamy.
Mleko leciutko podgrzewamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie , bo bardzo się rozpryskuje.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy przestygnie dodajemy do całości. Dno tortownicy (albo pucharków, jak u mnie) wykładamy
herbatnikami, nie musi być dokładnie, można je po prostu połamać i rozsypać.
Ciastka zalewamy tężejącą masą
serową. Na nią wykładamy
owoce i zalewamy
galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.