Wykonanie
Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały.
Składniki na tortownicę 22 cmJako podkład do ciasta posłużył mi
biszkopt2
jajka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru½ łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno,
żółtka wymieszać z 2 łyżkami
cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać dwie łyżki
mąki, oraz pół łyżeczki
proszku do pieczenia to wszystko połączyć za pomocą miksera w jednolitą masę, na końcu dodać piane z
białek i wymieszać delikatnie ale już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minutMasa jagodowa200 g
jagód100 g
cukru pudru400 g
białego sera3 łyżeczki
żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej
wody)
Jagody,
cukier zmiksować blenderem, następnie powstałą masę
jagodową połączyłam z
serem, na końcu do masy dałam rozpuszczoną
żelatynę wymieszałam i tężejącą masę
jagodową wylałam na
biszkopt. Wstawiłam do lodówkiPianka Malinowa5
białek1
galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki
wody)
Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą
galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę
jagodową.Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień.