ßßß Cookit - przepis na SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ

nazwa

Wykonanie

Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały.
Składniki na tortownicę 22 cm
Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać dwie łyżki mąki, oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia to wszystko połączyć za pomocą miksera w jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie ale już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut
Masa jagodowa
200 g jagód
100 g cukru pudru
400 g białego sera
3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody)
Jagody, cukier zmiksować blenderem, następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki
Pianka Malinowa
5 białek
1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody)
Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową.
Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/07/improwizacja-jagodowo-malinowa.html