Wykonanie
To danie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki.Składniki:700 g
fileta z kurczaka150 g
mrożonego szpinakumały trójkącik
serka topionego2 łyżki
masła5
jajekząbek
czosnkusól,
pieprzsłodka i
ostra paprykałyżka
olejuFilety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur.
Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta, zakładając kawałki jeden za drugi. Natrzeć
przyprawami.
Szpinak usmażyć na łyżce
masła, doprawić
czosnkiem,
solą i
pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z
serkiem topionym.
Jajka rozbełtać i usmażyć na
maśle jajecznicę. Na
mięsie rozsmarować
szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do
pieczenia mięsa posmarować
olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się targać i ładnie się pokroi.