Wykonanie
Smakowita alternatywa dla zwykłych kanapek czyli chrupiące i aromatyczne grzanki z leśnymi
grzybami i
żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków
smakowych przekąskę.
składniki na 6-7 grzanek6-7 kromek
chleba6-7 plastrów
żółtego sera40 dag
grzybów leśnych1
jajko1 duża
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek i łyżka
masła do smażenia+ kilka kropel
oliwy do skropienia kromek
czarny pieprzsólprzepisOczyszczone szybko opłukane i osuszone
grzyby kroimy w kostkę,
cebulę drobno siekamy.Na rozgrzanej
oliwie z dodatkiem
masła przesmażamy posiekaną
cebulkę oraz
grzyby.Wszystko smażymy około 4- 5 minut od czasu do czasu mieszając tak aby
grzyby pozostały jędrne.
Grzybowy farsz doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy
jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki
chleba, lekko skrapiamy je
oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję
grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku
żółtego sera.Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 4-5 minut, aż
ser się roztopi a grzanki będą chrupiące.