Wykonanie
Jajecznica. To chyba jedno z najpopularniejszych dań
śniadaniowych. Mimo, że sama jadam ją od jakiegoś czasu niezbyt często, to doskonale pamiętam ten smak jeszcze z czasów dzieciństwa przecież. Najlepszą robi mój dziadek. Bezapelacyjnie. Nie wiem w czym tkwi tajemnica Jego jajecznego sukcesu, ale jest naprawdę idealna. Po prostu. Najprostsza z możliwych, ale przy tym niezwykle smaczna. Bez zbędnych dodatków, jedynie z odrobiną
cebuli. Smażona na
maśle. Podana z kromką
chleba. Kiedy myślę o porankach spędzonych u babci i dziadka właśnie, to przed oczami mam obraz siebie, gdy uśmiecham się i ładnie proszę "dziaaaaaadku, zrób mi na śniadanie jajecznicę!". Dziadek zawsze robił, nigdy nie odmawiał ukochanej wnuczce. Działał prężnie w kuchni, a ja się przyglądałam i z niecierpliwością przeskakiwałam z nogi na nogę. Później zasiadałam w dużym pokoju, przy
stole i rozkoszowałam się jej wspaniałym smakiem i zapachem.Lubię jajecznicę chyba w każdej wersji. Z
kurkami, z
pomidorem i
szczypiorkiem, z
łososiem, z
zielonym groszkiem. Robiłam nawet jej
cytrynową wersję. Kiedyś dorzuciłam też
orzechy włoskie. Ale żadna nie przebiła tej "dziadkowej". Tej idealnie ściętej,
maślanej, z
cebulką. A jaka jest Wasza ulubiona jajecznica?
JAJECZNICA "IDEALNA" podana na grzankachPrzepis (jedna pocja):2 kromki
chleba (u mnie: orkiszowy)2 (duże)
jajka1 łyżka
masła1/2
cebuli szalotkiszczypta
soli gruboziarnistejPatelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić na niej
masło.
Cebulę obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzane
masło. Podsmażać przez kilka minut, aż do zeszklenia. Wbić
jajka, posolić i smażyć na małym ogniu, aż do ścięcia, co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotować również grzanki:
chleb opiec w tosterze. Gotową jajecznicę wyłożyć na grzanki (posmarowane
masłem!), wierzch jeszce odrobinę posolić i podawać.