ßßß Cookit - przepis na PULPETY DROBIOWE NADZIEWANE MARCHEWKĄ Z GROSZKIEM Z ...

PULPETY DROBIOWE NADZIEWANE MARCHEWKĄ Z GROSZKIEM Z ...

nazwa

Wykonanie

Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad. Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.
Składniki dla 4 osób:
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 namoczona i dobrze odciśnięta kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- po szczypcie: majeranku, kminku,lubczyku,kolendry
- po pół łyżeczki posiekanego, koperku,szczypiorku i natki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- słoik konserwowej marchewki z groszkiem
Dodatkowo:
- mały kalafior
- 2 woreczki kaszy gryczanej
Sos potrójnie pieprzowy:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 łyżka ostrej musztardy
- po kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego i zielonego
- odrobina zmielonego pieprzu ziołowego
Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.
Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).
Tak przygotowane pulpety wrzucać do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.
Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/08/PULPETY-DROBIOWE-NADZIEWANE-MARCHEWKA-Z-GROSZKIEM.html