Wykonanie
Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad. Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.Składniki dla 4 osób:- 1 duża
pierś kurczaka- 1 namoczona i dobrze odciśnięta
kajzerka- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz- po szczypcie:
majeranku,
kminku,
lubczyku,
kolendry- po pół łyżeczki posiekanego,
koperku,
szczypiorku i
natki- 1
jajko- 2 łyżki
bułki tartej- słoik
konserwowej marchewki z
groszkiemDodatkowo:- mały
kalafior- 2 woreczki
kaszy gryczanejSos potrójnie
pieprzowy:- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 szklanka
bulionu lub
wody- 1 łyżka ostrej
musztardy- po kilka ziarenek
pieprzu białego, czarnego i zielonego- odrobina zmielonego
pieprzu ziołowegoKalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kaszę również ugotować.
Mięso zmielić wraz z
bułką, dodać
jajko,
przyprawy,
zioła,
bułkę tartą, doprawić
solą i
pieprzem i wyrobić na masę.
Marchew z
groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką
marchewką z
groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).
Tak przygotowane pulpety wrzucać do gorącego
bulionu i gotować na małym ogniu około 20 minut.Ugotowaną
kaszę wymieszać z
marchewką i
groszkiem.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać
bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać
pieprz i
musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.Na talerz wyłożyć
kaszę wymieszaną z
marchewką z
groszkiem,
kalafior i pulpety, polać sosem.