Wykonanie
Kolejna wersja pasztetu w wersji wegetariańskiej. Robiłam już pasztety z
soczewicy, z
ciecierzycy bez
jajek, teraz zrobiłam z
ciecierzycy z
jajkami i z dodatkiem
grzybów. Pasztet najlepiej smakuje na drugi dzień.Składniki na 2 małe keksówki:500 g ugotowanej
ciecierzycy (lub 2 puszki odsączonej
ciecierzycy)1 szklanka posiekanych i ugotowanych opieniek (lub pokrojonych drobno
pieczarek)2 duże
cebule2 duże
marchewki3
jajka5 łyżek
oliwy2 łyżki
koncentratu pomidorowegodowolne
przyprawy (np.
pieprz cayenne,
pieprz czarny,
papryka słodka,
majeranek,
sól)4 łyżki siekanej
natki pietruszkiok.1/2 szklanki
wody (dodawać stopniowo)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmienić
wodę i gotować ją przez ok. 70-80 minut. Przecedzić i ostudzić.Pokrojoną w kostkę
cebulę usmażyć z odrobiną
soli na rozgrzanym
oleju . Dodać posiekane
grzyby i chwilę razem poddusić.W garnku podgotować do miękkości startą na tarce
marchewkę i odcedzić.Wszystkie składniki wraz z
przyprawami wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na niezbyt gładką masę, dodając stopniowo
wodę. Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony.Piec godzinę w rozgrzanym do 180'C piekarniku.Po przestudzeniu można już delikatnie kroić, ale najlepiej smakuje i ma właściwą konsystencję, następnego dnia.