ßßß Cookit - przepis na Pasztet z ciecierzycy z grzybami

Pasztet z ciecierzycy z grzybami

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja pasztetu w wersji wegetariańskiej. Robiłam już pasztety z soczewicy, z ciecierzycy bez jajek, teraz zrobiłam z ciecierzycy z jajkami i z dodatkiem grzybów. Pasztet najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki na 2 małe keksówki:
500 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki odsączonej ciecierzycy)
1 szklanka posiekanych i ugotowanych opieniek (lub pokrojonych drobno pieczarek)
2 duże cebule
2 duże marchewki
3 jajka
5 łyżek oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
dowolne przyprawy (np.pieprz cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek, sól)
4 łyżki siekanej natki pietruszki
ok.1/2 szklanki wody (dodawać stopniowo)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmienić wodę i gotować ją przez ok. 70-80 minut. Przecedzić i ostudzić.
Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć z odrobiną soli na rozgrzanym oleju . Dodać posiekane grzyby i chwilę razem poddusić.
W garnku podgotować do miękkości startą na tarce marchewkę i odcedzić.
Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na niezbyt gładką masę, dodając stopniowo wodę. Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony.
Piec godzinę w rozgrzanym do 180'C piekarniku.
Po przestudzeniu można już delikatnie kroić, ale najlepiej smakuje i ma właściwą konsystencję, następnego dnia.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/03/pasztet-z-ciecierzycy-z-grzybami.html