Wykonanie
Składniki:- 800g dyni (po oczyszczeniu)- 1kg
ziemniaków- 600g
śliwek węgierek- 1
jajko-
sól-
cukier kandyzowany-
mąka ziemniaczana (1/4 masy)- odrobina
oliwy-
cukierSposób przygotowania:1.
Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy
olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.2.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.3. Upieczoną
dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych
ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy
jajko i
mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.5.
Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek
cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą
śliwkę ciastem.6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym
cukrem i
cynamonem.