Wykonanie
Kluski śląskie zawsze mi się kojarzyły z masą roboty ( tak samo z resztą jak kopytka ). Tak na prawdę chwila moment i po
bólu :PSą bardzo tanie (
ziemniaki,
mąka ziemniaczana i
jajko ) i sycące.Idealne do duszonego
mięsa czy pieczeni !Składniki :*
ziemniaki,*
sól,*
mąka ziemniaczana,* 1
jajko,* 2 łyżki
oliwy,Ilość
ziemniaków dostosuj do tego jak dużo klusków chcesz zrobić :)
Ziemniaki i
mąka ziemniaczana powinny
mieć stosunek 4:1.Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko razem z
solą.Odcedź i dobrze ostudź.Zimne
ziemniaki ubij praską na bardzo gładką masę ( możesz zmielić je maszynką ).W garnku ułóż
ziemniaki na płasko, podziel na 4 części, jedną wyjmij i w jej miejsce wsyp
mąkę ziemniaczaną ( to chyba najłatwiejszy sposób ).Wyłóż wszystko na stolnice ( lub blat wyłożony folią spożywczą - mniej sprzątania ;), dodaj
jajko i zagnieć na gładkie ciasto, które będzie się odklejało od rąk.Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kuleczkę a na koniec zrób mały dołek palcem.Gotowe kluski wrzucaj na wrzątek z dodatkiem
soli i
oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.Jeżeli chcesz kluski przechować posmaruj je
oliwą ( możesz też zamrozić ).Najlepiej smakują z sosem ! :)Smacznego !!
... i po ugotowaniu :)