ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie.

Kluski śląskie.

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie zawsze mi się kojarzyły z masą roboty ( tak samo z resztą jak kopytka ). Tak na prawdę chwila moment i po bólu :P
Są bardzo tanie ( ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajko ) i sycące.
Idealne do duszonego mięsa czy pieczeni !
Składniki :
* ziemniaki,
* sól,
* mąka ziemniaczana,
* 1 jajko,
* 2 łyżki oliwy,
Ilość ziemniaków dostosuj do tego jak dużo klusków chcesz zrobić :)
Ziemniaki i mąka ziemniaczana powinny mieć stosunek 4:1.
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko razem z solą.
Odcedź i dobrze ostudź.
Zimne ziemniaki ubij praską na bardzo gładką masę ( możesz zmielić je maszynką ).
W garnku ułóż ziemniaki na płasko, podziel na 4 części, jedną wyjmij i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną ( to chyba najłatwiejszy sposób ).
Wyłóż wszystko na stolnice ( lub blat wyłożony folią spożywczą - mniej sprzątania ;), dodaj jajko i zagnieć na gładkie ciasto, które będzie się odklejało od rąk.
Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kuleczkę a na koniec zrób mały dołek palcem.
Gotowe kluski wrzucaj na wrzątek z dodatkiem soli i oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Jeżeli chcesz kluski przechować posmaruj je oliwą ( możesz też zamrozić ).
Najlepiej smakują z sosem ! :)
Smacznego !!
... i po ugotowaniu :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/11/kluski-slaskie.html