ßßß
Kluski śląskie zawsze mi się kojarzyły z masą roboty ( tak samo z resztą jak kopytka ). Tak na prawdę chwila moment i po bólu :PSą bardzo tanie ( ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajko ) i sycące.Idealne do duszonego mięsa czy pieczeni !Składniki :* ziemniaki,* sól,* mąka ziemniaczana,* 1 jajko,* 2 łyżki oliwy,Ilość ziemniaków dostosuj do tego jak dużo klusków chcesz zrobić :)Ziemniaki i mąka ziemniaczana powinny mieć stosunek 4:1.Przygotowanie :Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko razem z solą.Odcedź i dobrze ostudź.Zimne ziemniaki ubij praską na bardzo gładką masę ( możesz zmielić je maszynką ).W garnku ułóż ziemniaki na płasko, podziel na 4 części, jedną wyjmij i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną ( to chyba najłatwiejszy sposób ).Wyłóż wszystko na stolnice ( lub blat wyłożony folią spożywczą - mniej sprzątania ;), dodaj jajko i zagnieć na gładkie ciasto, które będzie się odklejało od rąk.Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kuleczkę a na koniec zrób mały dołek palcem.Gotowe kluski wrzucaj na wrzątek z dodatkiem soli i oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.Jeżeli chcesz kluski przechować posmaruj je oliwą ( możesz też zamrozić ).Najlepiej smakują z sosem ! :)Smacznego !!
... i po ugotowaniu :)