Wykonanie
Składniki:» 500g ugotowanych
ziemniaków,» 200g
mąki pszennej,» 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,» 1
jajko,» 1
żółtko,»
sól (1 łyżeczka do ugotowania
ziemniaków i szczypta do ciasta),»
cukier,» 500g
śliwek (około 16 sztuk).1.
Śliwki dokładnie myję i pozbywam się z nich pestek.
2. Ugotowane
ziemniaki tłukę dokładnie tłuczkiem (można je przepuścić przez maszynkę do
mięsa).3. Do
ziemniaków dodaję
jajko,
żółtko, szczyptę
soli,
mąkę pszenną oraz
mąkę ziemniaczaną i z wszystkich składników wyrabiam ciasto.4. Ciasto roluję w długi wałek i dzielę nożem na duże "kopytka".
5. Porcją ciasta owijam każdą
śliwkę, wsypując do jej wnętrza (w miejsce pestki) pół łyżeczki
cukru i formuję kuleczki.
Wszystkie przygotowane knedle gotuję (nawet te które mam w zamiar zamrozić). Knedle można podawać z
bułką tartą i
masełkiem, ja lubię najbardziej z
masełkiem i
cukrem :-)Smacznego!