Wykonanie
Afrykańskie lato za nami, ale to wcale nie oznacza, że wraz z nim wszelkie
owoce! Wróciłam ostatnio od mamy z koszem pełnym
śliwek,
jeżyn oraz resztek
malin :-)
Śliwki długo nie poleżały u mnie w domu, gdyż w trybie natychmiastowym część przeznaczyłam na knedle, a pozostałe na dwa placki ze
śliwkami. Dziś prezentuje Wam jak przygotować przepyszne knedle ze
śliwkami.Składniki:0,5 kg ugotowanych (bez
soli)
ziemniaków300 g
mąki pszennej1
jajko1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejwydrylowane słodkie
śliwki węgierki
śmietana i
cukier do polaniaWykonanie:Ugotowane na miękko i ostudzone
ziemniaki mocno ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez maszynkę do mielenia. Dodać
jajko i wyrabiając gładkie ciasto dosypywać stopniowo
mąkę (w zależności od rodzaju
ziemniaków może się okazać, że trzeba jej użyć mniej lub nieco więcej). Ciasto wyłożyć na obsypaną
mąką stolnicę, uformować rulon i odkrawać plastry grubości 1,5 - 2 cm. Plastry ugniatać na placki i oblepić nimi
śliwki. Można też po prostu odrywać kawałki ciasta i dalej wykonywać to samo. Knedle wrzucać do osolonej i wrzącej
wody, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze
śmietaną i
cukrem lub podsmażoną na tłuszczu
bułką tartą. I gotowe :-)