Syn obrał na obiad za dużo ziemniaków. W lodówce śliwki były już bardzo miękkie. Wybór dania był zbyt oczywisty. Zjadłyśmy z córką. Męska część rodziny stwierdziła, że jednak woli pierogi ze śliwkami.Składniki:400 g ugotowanych ziemniaków100 g mąki pszennej1 jajko2 łyżki mąki ziemniaczanejsólśliwkicukierśmietanacukier z waniliąWykonanie:Ziemniaki mielimy w maszynce. Wyrabiamy z jajkiem, mąkami i odrobiną soli. Z ciasta formujemy wałek. Odrywamy do po kawałku i rozpłaszczamy. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Na każdy kawałek ciasta kładziemy śliwkę i odrobinę cukru. Dokładnie sklejamy i formujemy kulę. Knedle gotujemy we wrzątku przez kilka minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem z wanilią.