Wykonanie
Knedle można przyrządzić o każdej
porze roku, latem ze świeżyć
truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze
śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka.Składniki:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczanamąka pszenna2
jajkaśliwki węgierki
sólSposób przyrządzenia:Obrane i ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę.
Ziemniaki umieszczamy w misce, nożem "dzielimy" je na 4 równe części. Jedną porcję
ziemniaków wyjmujemy a w to miejsce umieszczamy
mąki ziemniaczaną i pszenną (ja dodaję więcej
mąki ziemniaczanej bądź tylko
mąkę ziemniaczaną). Tą wyjętą 1/4 część
ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2
jajka i całość wyrabiamy.Ja akurat miałam
śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę
śliwki, dodaję pół łyżeczki
cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki.Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię.Knedle podajemy z
masłem i
bułką tartą,
cukrem lub
śmietaną.