Jedno z pyszniejszych dań jakie znam - knedle ze śliwkami, podane z zarumienioną na maślebułką i cukrem to dobrze wszystkim znana propozycja na słodki obiad. Przepisów na knedle jest wiele, dziś przedstawiam Wam mój ulubiony :)Składniki:1 kg ziemniaków200 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej1 duże jajkoszczypta soli500 g śliwekcukier3 łyżki masła4 łyżki bułki tartejŚliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle. Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty. Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem. Smacznego!