Wykonanie
składniki:1,4 kg
ziemniaków700 g
mąki pszennej4
jajka1 kg
śliwek węgierek
sólśmietanacukierUgotować
ziemniaki w mundurkach. Gorące obrać i zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych (najdrobniejsze oczka), wystudzić.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną połączyć z
mąka,
jajkami i szczyptą
soli. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka kłaść
śliwkę, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować
wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę
soli. Knedle gotować 5 min po wypłynięciu na powierzchnię
wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z
cukrem i
śmietaną.Prawdziwe smaki jesieni. Pychota!