Wykonanie
Długo zastanawiałam się czego ma dotyczyć pierwszy post na moim blogu. Wstałam rano, wyjrzałam przez okno i zobaczyłam, że pogoda nie jest zbyt zachęcająca do wyjścia . Pomyślałam co by tu zrobić, co dobrego ugotować dziś na obiadtak by choć trochę zatrzymać smak odchodzącego powoli już lata.Padło na knedle ze
śliwkami. Pyszne, łatwe, w miarę szybkie (pod warunkiem, że ma się ugotowane wcześniej
ziemniaki) i sycące danie. Doskonale smakują okraszone
masłem i posypane
cukrem. Mmm… pycha, na samą myśl aż mi ślinka cieknie.Składniki:½ kg ugotowanych i ostudzonych
ziemniaków1
jajko120 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukruok ½ łyżki
cynamonusól12-15 połówek
śliwekZiemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajko, obie
mąki, szczyptę
soli i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę
mąki.
Cukier wymieszać z
cynamonem. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na tyle części ile mamy połówek
śliwek. Powstałe kawałeczki ciasta rozpłaszczyć lekko dłonią i nakładać na każdy
śliwkę zamoczoną wcześniej w cukrze z
cynamonem.Uformować knedle. Wkładać do gotującej się i osolonej
wody z dodatkiem
oleju. Gotować na małym ogniu.Po wypłynięciu trzymać jeszcze kilka minut. Ugotowane knedle przełożyć na cedzak i przelać ciepłą
wodą.Podawać, jak już wcześniej wspomniałam, z roztopionym
masłem i posypane pozostałym
cukrem z
cynamonem.